СУМСЬКА
ТОРГОВО-ПРОМИСЛОВА ПАЛАТА


НА СУМЩИНІ ПОБУДУЮТЬ ЧОТИРИ МІНІ-ЗАВОДИ З ПЕРЕРОБКИ МОЛОКА ЕКСТРАКЛАСУ
НА СУМЩИНІ ПОБУДУЮТЬ ЧОТИРИ МІНІ-ЗАВОДИ З ПЕРЕРОБКИ МОЛОКА ЕКСТРАКЛАСУ 20.12.2019

У структурі споживчих витрат українців другу сходинку після м’яса посідають молочні продукти. Та чи все молоко таке корисне для організму людини? Звернімося до світового досвіду в цій царині. Кілька років тому на прилавках США з’явився новий вид коров’ячого молока екстракласу, так зване молоко А2. Продукт швидко привернув увагу покупців та вчених і не лише на американському континенті. Про нього заговорили в світі.

Що ж являє собою молоко А2?

Науковці дійшли згоди, що травні ферменти людей по-різному взаємодіють з бета-казеїнами А1 і А2, які входять до складу молочних продуктів. Дослідники вважають, що білок, який міститься в молоці А2, – більш природній для організму людини різновид бета-казеїну. Водночас казеїн типу А1 виник в ДНК корів у наслідок мутації, що сталася в період одомашнення великої рогатої худоби. Тому молоко А2 не викликає побічної дії в органах травлення людини. Воно вважається більш здоровим і корисним.

Експерименти на тваринах довели, що молоко А2 може знизити ймовірність розвитку цукрового діабету I типу, онкозахворювань, а також вміст холестерину в крові. А ще молоко А2 корисне для людей з психічними відхиленнями, зокрема для аутистів.

За крок до мрії?

Сьогодні здорове харчування – тренд номер один у світі. Тож сумська компанія «Бліц», що має 15-літній досвід виготовлення обладнання для охолодження і переробки  молочної сировини, поставила за мету реалізувати в Сумській області амбітний проєкт.

За словами засновника та очільника компанії Володимира ОПРИШКА, ідея полягає в будівництві чотирьох міні-заводів з переробки молока екстракласу або А2: в Сумах (потужністю 10 тисяч л/добу), Конотопі, Глухові та Охтирці (потужністю по 3 тисячі л молока/добу).

Від будівництва міні-заводів виграють всі, переконаний Володимир Опришко: «Об’єднані територіальні громади отримають робочі місця, відрахування до бюджетів, що дозволить розвивати соціальну сферу. Дитсадки, лікарні, школи, санаторії, дитячі табори відпочинку матимуть якісні та корисні молочні продукти. Місцеві агрофірми збережуть поголів’я великої рогатої худоби та здобудуть гарантовані замовлення, а населення – широкий асортимент якісної та смачної продукції місцевого виробництва за доступними цінами».

До речі, про якість продукції. За словами пана Опришка, міні-заводи випускатимуть молоко з часткою білка 3,2% проти нинішнього показника ДСТУ – 2,8%. Йогурти виготовлятимуться без цукру і з додавання ягід місцевих виробників, що зробить їх корисними і порівняно недорогими.

Сировиною для виробництва молока питного та пряженого, напівтвердих сирів, творогу, рикотти, кефіру, йогуртів, масла, ряжанки тощо має стати продукція агрофірм Сумщини, які утримують корів Лебединськоїороди, тих самих, що дають молоко екстракласу А2.

Вікно в Європу

На запитання, що дає підстави сподіватися на втілення задуманого, пан Опришко запевняє, ключем до успіху є державно-приватне партнерство. За задумкою, молочні підприємства мають стати власністю об’єднаних територіальних громад. Вартість проєктів – від 15 до 34 мільйонів гривень, період окупності – від 3 до 5 років.

Наразі проєкт з будівництва міні-заводів із переробки молока екстракласу на Сумщині отримав підтримку в місцевих науковців та профільного департаменту облдержадміністрації. На черзі – узгодження на рівні Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України.

Хочеться вірити, що Володимиру Опришку вдасться довести заплановане до логічного завершення, що нові державні стандарти на молочну сировину в Україні, уведені 2018 року задля гармонізації вітчизняного законодавства з актами країн ЄС та членства нашої держави у Світовій організації торгівлі, запрацюють на практиці. І це відкриє нові можливості для експорту якісної і конкурентоспроможної сумської продукції на європейські ринки.


Возврат к списку


Материалы по теме:

.
© Сумская торгово-промышленная палата
e-mail: chamber@cci.sumy.ua,   2006 - 2016 гг
Разработка сайта - Мэджик А